Samen paardrijden

Paardrijden doen we SAMEN

Paardrijden doen we “SAMEN”, valide en invalide ruiters, met hulp van onze gespecialiseerde instructeurs en ondersteund door bekwame vrijwilligers. Wij bieden recreatieve paardrijlessen, therapeutische lessen, paardrijden voor gasten van de Ronald McDonalds Hoeve en eenmalige paardrijlessen. De verschillende paardrijlessen worden hieronder beschreven.

Paardrijlessen

Dagelijks zijn er paardrijlessen voor zowel invalide als valide kinderen en volwassenen. De lesgroepen worden ingedeeld naar leeftijd, lichaamsbouw (<90 kg), rijervaring en niveau. De groepen zijn niet groter dan zes ruiters en de minimum leeftijd voor valide ruiters is acht jaar. De duur van de lessen is zestig minuten inclusief op- en afstappen. We gaan uit van de mogelijkheden van de ruiter en willen daarmee de integratie van invalide en valide ruiters bevorderen: “Gewoon waar kan, speciaal waar nodig”. De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs paardrijden gehandicapten.

De lessen voor mensen met een beperking, die ondersteuning nodig hebben van één of meerdere vrijwillige begeleiders, noemen we “begeleide lessen”. Deze lessen zijn dagelijks tussen 9:00 en 16:30 (uitgezonderd vrijdagmiddag en zaterdag) en rijden het merendeel buiten in de mooie bossen van Beetsterzwaag. We beschikken over middelen die paardrijden voor mensen met een beperking mogelijk maken. Er is een opstapperron met verschillende (til-)liften, we hebben aangepaste zadels en maken gebruik van kleurenteugels en beugelschoenen. Voor mensen die dagelijks gebruik maken van hun rolstoel is paardrijden één van de weinige sporten waar je zonder rolstoel je sport kan uitoefenen.

“Op het moment dat ik opstap, vergeet ik mijn beperking. Het geeft me zoveel energie en plezier. Laat je niet tegenhouden omdat je het (nog) niet kunt. Daar zijn de lessen juist voor!”

Stichting Manege Onder de Linde is dé plek die paardrijden mogelijk maakt voor mensen met een beperking. Er rijden mensen met een lichamelijke, psychische en/of verstandelijke beperking, chronische ziekte, autisme, ADHD of een zintuigelijke beperking.

Lesgeld per kwartaal

Per incasso, indien factuur: + €5,00, tarieven zijn gebaseerd op 40 lessen per jaar

 • Ruiters met een beperking              € 162,00
 • Lesgeld regulier:
   • Kinderen/jeugd tot 18 jaar   € 170,00
   • Volwassen                               € 181,00

Het opzeggen van deelname aan onze lessen is mogelijk per kwartaal. Indien u hier gebruik van wil maken dient u 4 weken voor het begin van het nieuwe kwartaal dit schriftelijk in te dienen. Dit is mogelijk per brief of e-mail.

Informatie en inschrijven

Voor meer informatie over de lessen kun u contact zoeken met IPG instructeur Evelien Duin: info@manegeonderdelinde.nl of 0512-389297.

Het inschrijfformulier voor paardrijlessen kunt u hier downloaden. Bij het inschrijfformulier hoort een informatieboekje. Deze kunt u hier lezen.

Nieuwe ruiters van zorgorganisatie Talant kunnen hier een inschrijfformulier downloaden. Ook bij het inschrijfformulier voor ruiters van zorgorganisatie Talant hoort een informatieboekje. Deze kunt hier lezen.

U kunt het inschrijfformulier bij ons langs brengen of opsturen naar de Manege. Let op, valide kinderen die nog geen ervaring hebben met paardrijden en dit graag bij ons op de manege willen leren, moeten rekening houden met een wachtlijst van minimaal één jaar.

Therapeutische paardrijden

Kinderen en volwassen die bij Manege Onder de Linde therapeutisch paardrijden hebben een verwijzing van een behandelend arts nodig om therapie te volgen middels paardrijden. Paardrijden wordt dan gezien als ondersteunende vorm van fysiotherapie, ergotherapie of gedragstherapie. Therapeutisch paardrijden wordt zoveel mogelijk in groepsverband aangeboden. In het behandel- en/of revalidatieplan worden doelen opgesteld en tijdens de lessen wordt hieraan gewerkt. De behandelend arts stelt vast wat de duur van een behandeling is.

Belangrijk indicatoren voor een behandeling therapeutisch paardrijden kan zijn :

 • Verbeteren en behouden van balans en evenwicht
 • Verbeteren en behouden van ruimtelijk inzicht en oog-handcoördinatie
 • Ontspannen van beenspieren bij Cerebrale Parese
 • Vergroten van zelfvertrouwen en zelfbeeld
 • Communicatieve ondersteuning bij autisme
 • Reductie van gedragsproblemen
 • Onderhouden en/of verbeteren van de grove en fijne motoriek
 • Vergroten van sociale vaardigheden en onderhouden van sociale contacten
 • Stimulatie van de werking van het maagdarmstelsel, dus bevordering van de stoelgang.
“Het is zo leuk dat ik op het paard zelf mag sturen en net zo ben als anderen, zonder rolstoel”

We werken samen met de zorginstellingen van Revalidatie Friesland en Talant voor het aanbieden van therapeutisch paardrijden. Overleg met de behandelend arts of u in aanmerking komt voor het therapeutisch paardrijden. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met bedrijfsleider.

Trea Arkema:
bedrijfsleider@manegeonderdelinde.nl

Paardrijden gasten Ronald McDonald Hoeve

Het Ronald McDonald kinderfonds heeft naast onze manege een aangepast vakantie-accommodatie voor zorgintensieve kinderen, de Ronald McDonald Hoeve. Gasten die verblijven in de Hoeve kunnen gebruik maken van onze faciliteiten. Men kan genieten van een paardrijles of een bezoekje aan de manege. Zowel het zorgintensieve kind als andere gezinsleden kunnen paardrijden in de manege. Samen met de instructeur paardrijden gehandicapten wordt vooraf gekeken, welke aanpassingen nodig zijn om op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen paardrijden. De paardrijles is vaak gecombineerd met andere ruiters of indien wenselijk, individueel. Belangrijk voor gasten is, dat de aanvraag voor een paardrijles vroegtijdig aangevraagd wordt. Paardrijden is mogelijk tijdens alle schoolvakanties van regio-Noord en op maandag of vrijdagmiddag. Let op: Op zon- en feestdagen, de eerste week van de zomervakantie en tussen kerst en oud & nieuw is de manege gesloten.

Kosten;

 • € 24,50 per ruiter in groepsles, 60 minuten, inclusief op- en afstappen
 • € 32,50 per ruiter, 30 minuten individueel, inclusief op- en afstappen
 • € 52,50 per ruiter, 60 minuten individueel, inclusief op- en afstappen

Het paardrijden zal als het weer het toelaat, meestal zijn in de omgeving van de manege, de prachtige bossen van Beetsterzwaag. De lessen worden gegeven door een IPG instructeur en ondersteund door opgeleide vrijwilligers. Voor de Hoeve-paardrijles is het voldoende als u of uw kind een makkelijk zittende, niet te wijde en bij voorkeur een elastische broek aan heeft met dichte, hoge schoenen met kleine hak. Het dragen van een cap is verplicht, deze kunt u eventueel bij ons lenen.

Boeken Hoeve-paardrijles

Klik op de knop voor het formulier. Voor meer informatie over de Hoeve boekingen kun u contact zoeken met IPG instructeur Evelien Duin: info@manegeonderdelinde.nl of 0512-389297.

Eenmalig paardrijden

Wilt u graag weten of de paardensport iets voor u of uw kind is? Boek dan een individuele les bij Manege Onder de Linde. De individuele paardrijlessen zijn 30 of 60 minuten. Tijdens deze les krijgt zal de instructeur u of uw kind intensief begeleiden en adviseren over een eventueel vervolg. Het boeken van een losse les in één van onze “begeleide lessen”, dagelijks tussen 9:00 en 15:30 uur, behoort ook tot de mogelijkheden van eenmalig paardrijden. U of uw kind krijgt dan les in een “begeleide lesgroep”.  De lesgroep is maximaal zes ruiters, u of uw kind krijgt dan les van een IPG-instructeur en ondersteuning van een opgeleide vrijwilliger. Losse lessen dagelijks tussen 15:30 en 20:00 is niet mogelijk.  Voor eenmalige les geldt dat uw kind zeven jaar of ouder is en dat het lichaamsgewicht niet boven de 90 kg is.

 • € 22,50 Eenmalige losse paardrijles, 60 minuten in een lesgroep, zelfstandig rijden.
 • € 24,50 Eenmalige losse paardrijles, 60 minuten in een begeleide lesgroep.
 • € 32,50 Individuele paardrijles, 30 minuten, inclusief op-en afstappen
 • € 52,50 Individuele paardrijles, 60 minuten, inclusief op-en afstappen

Voor de eenmalige les is het voldoende als u of uw kind een makkelijk zittende, niet te wijde en bij voorkeur een elastische broek aan heeft met dichte, hoge schoenen met kleine hak. Het dragen van een cap is verplicht, deze kunt u eventueel bij ons lenen.

Boeken eenmalige paardrijles

Klik op de knop voor het formulier. Voor meer informatie over de eenmalige lessen kunt u contact zoeken met IPG instructeur Evelien Duin: info@manegeonderdelinde.nl of 0512-389297.