Invalide ruiters recreatief

Sporten zonder beperkingen

Paardrijden is één van de weinige sporten die mensen zonder hun rolstoel kunnen doen. Het paard wordt de benen van de ruiter. Manege Onder de Linde beschikt over vele middelen die paardrijden voor mensen met een beperking mogelijk maken. Tilliften en aangepaste zadels zijn belangrijke hulpmiddelen.
De paardrijlessen worden gegeven door (IPG) gediplomeerde instructrices die veel ervaring hebben en samenwerken met de (fysio)therapeuten van het revalidatiecentrum.
Volwassenen en kinderen hebben bij Manege Onder de Linde de mogelijkheid om paard te rijden. Dit kan op therapeutische of recreatieve basis.


Recreatief paardrijden, voor wie?

Heeft een ruiter geen indicatie voor therapeutisch paardrijden dan is er de mogelijkheid om op recreatieve basis paard te rijden. Bij een ernstige lichamelijke beperking geldt dat de ruiter toestemming moet hebben van een (behandelend) arts alvorens het paardrijden begint. Tijdens de recreatieve rijlessen wordt gekeken naar de mogelijkheden van de ruiter. In de eerste plaats leert de ruiter zo goed mogelijk paardrijden ondanks zijn beperkingen. Paardrijden in groepsverband zorgt voor sociale contacten en ontspanning. Voor veel ruiters is dit een gezellig wekelijks uitje. De groep is niet groter dan zes ruiters. En natuurlijk geldt ook voor recreatief rijden dat paardrijden een positieve uitwerking heeft op het lichaam.


Individuele paardrijles

Naast paardrijles in groepsverband is het ook mogelijk om individuele paardrijles en/of begeleiding te krijgen.
Ruiters krijgen intensieve begeleiding van een gediplomeerd instructrice. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met de manege.

Opgave

  • De ruiter meldt zich aan bij de manege door het invullen van een inschrijfformulier. Dit formulier kan samen met een informatieboekje opgehaald worden op de manege. Specifieke wensen kunnen besproken worden met de bedrijfsleider van de manege.
  • Na ontvangst van het inschrijfformulier wordt gekeken of er een geschikte groep is voor de ruiter. Is er geen geschikte groep of plaats vrij, dan wordt de ruiter op de wachtlijst geplaatst. Mogelijk wordt eerst een individuele proefles aangeraden om het niveau van de ruiter goed te kunnen inschatten.
  • Zodra er plaats is in een geschikte groep wordt contact met de ruiter opgenomen. De ruiter kan aangeven of het tijdstip en dag akkoord zijn en dan volgt instroming. De ruiter start met paardrijlessen tot wederopzegging. De manege heeft een opzegprocedure.